Hetzelfde of toch heel anders??

Terwijl we op Palm Tree verblijven zijn er ook vrijwilligers, 6 stuks deze maand. Zij zijn hier voor een maand of langer, sommige zelfs 4 maanden. Wij willen ze met ons bezoek zeker niet in de weglopen bij hun dagelijkse bezigheden. De eerste dagen ons terughoudend opgesteld. Maar afgelopen donderdagmorgen vroeg vertrokken 2 vrijwilligers voor een Kaapstad trip, daardoor ontstond een klein probleem in de personele bezetting. Dus ben ik in dat gat gesprongen en ik kan jullie melden dat was zeker geen straf. 2 dagen lang 24 kleine chocolade hummeltjes (van nul tot 5 jaar) verzorgen, wat een feest !!!! Gerbrand kwam tussen het klussen door ook regelmatig even langs om te spelen met de kinders.

’s morgens vanaf 7 uur worden de hummels voorzien van rugzakje bij ons afgegeven en ‘s middags voor 17.00 uur weer opgehaald. Zij krijgen om 8 uur een ontbijtje en om 12 uur een warme hap, daarnaast zijn er nog 2 snackmomentjes. De kinderen kunnen zich buiten vermaken met de klimrekken, tractoren, loopmotoren, zandbak, trampoline enz. Bij slecht is er binnen ook allerlei vertier, als een poppenhuis, poppenkast, auto’s, puzzels enz. s middags na de warme hap gaat iedereen verplicht even slapen. Voor de kinderen die het nodig hebben is er zindelijkheidstraining. Een paar keer per week wordt er geknutseld met de kinderen. Momenteel zijn ze druk bezig met moederdagcadeautjes. Voor de ontwikkeling van de kinderen (die vaak alleen maar zulu spreken) is er iedere dag Engelse les, dit helpt hen straks bij in hun schooltijd. De afgelopen 2 dagen was er een kindje jarig, inclusief verjaardagshoed en traktatie.

Tja nu zal je denken wat verschilt deze Zuid Afrikaanse daycare nu met de Hollandse kinderopvang?? Op het eerste oog eigenlijk niets behalve de kleur van de kindjes maar als je 2 dagen meedraait dan zie je duidelijke verschillen.
Een paar voorbeelden:
* deze kinderen vinden het nog steeds erg leuk om de wc door te spoelen, dit kennen ze niet, thuis hebben ze met de halve buurt een gezamenlijk toilet, nauw ja een gat in de grond waar met golfplaten een huisje omheen is gebouwd.
* Voor het personeel is er niets arbo technisch verantwoord, van resten hout is er een verschoontafel gemaakt, ook de speeltoestellen en speelgoed (meestal gedoneerd of aangeschaft door vrijwilligers) hebben zeker geen keurmerk. De zandbak is een oude badkuip.
*De kinderen komen standaard 4/5 dagen in de week.
*Ouders betalen hiervoor 30 euro per maand, omgerekend is dat nog minder dan 1,50 per dag.
*Van veel kinderen is de kleding oud of kapot, te kleine schoenen is geen uitzondering.
* s middags slapen doe je op een dun matrasje op de grond.
* Bij verschoon momenten worden luiers met 1 plasje erin niet verschoont.
* Het warme eten zijn de overblijfselen van de maaltijd van de Palm Tree kids van de avond ervoor.
* Het brood dat ze krijgen is gedoneerd door de plaatselijke bakker.
* bij de 24 kids zitten 6 baby’s/hummels die hier tijdelijk wonen en wachten op adoptie.
* er loopt een jongetje van ruim een jaar met een plat achterhoofd, dit omdat moeder er niet over na heeft gedacht om het kind (als baby) iedere nacht op een andere kant te laten slapen om misvorming van het hoofdje tegen te gaan.
* Ook wordt er overdag gezorgd voor een zwaar gehandicapte jongen die sinds een paar maanden op Palm Tree woont, niks geen aangepaste rolstoel voor hem, maar een autostoeltje werkt ook prima om in te zitten.

Maar gezien de hoeveelheid lol die de kinderen hebben, het kunnen spelen met vriendjes en de liefde die ze krijgen van de vrijwilligers, daarmee verschilt het dan weer niets met een kinderopvang in Holland.

Zoals bijna verweven met dit land zijn er ook hier schijnende verhalen.
Op maandagmorgen wordt er standaard met pap gegeten bij het ontbijt, de kinderen zijn dan duidelijk in het weekend te kort gekomen.
Ouders die hun kind om 6.15 al bij de gate zetten omdat ze moeten werken.
Een moeder die haar zoontje komt afmelden omdat zijn zusje ‘s nachts gestorven is, en nee ze was niet al lang ziek maar gewoon 1 dag diarree.
Moeder die aan de gate komt met de vraag of haar 7 jarige zoon gezien is, zij is morgens gaan werken en ging er vanuit dat haar zus haar zoon zou wegbrengen en zus dacht het andersom. Kind al maanden spoorloos en niet meer teruggevonden.

Tja en dit zorgt weer voor een verschil van dag en nacht met een opvang in Nederland.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Marieke

Lieve Anne Marie en Gerbrand,

Wat mooi weer om te lezen. Uit elke regel spat je liefde voor en betrokkenheid bij Zuid-Afrika en vooral Palm Tree. Zo te lezen is het weer een buitengewoon fijn bezoek en gaat het afscheid weer erg moeilijk worden.
Geniet van ieder moment, hoewel dit zo te lezen overbodig om te zeggen is.

Liefs, Marieke

Jacqueline

Hoi Anne Marie,
Wij zijn dan niet lijfelijk bij jullie aanwezig, maar je vertelt zo goed over jullie werk daar dat het net lijkt of wij er ook zijn. Je probeert ons duidelijk te maken dat het niet alleen maar roze geur en manenschijn is en dat is goed. Fijn dat je nu alles kunt delen met Gerbrand. Fijn om het samen te beleven.
Een zonnige groet, Jacqueline

Betsy

Mooi dat we weer mee mogen lezen/leven met al jullie belevenissen! Wat een contrast tussen de twee werelden maar jullie slaan een liefdevolle brug. Wat zullen ze blij zijn met jullie. En ik lees dat jullie ook blij zijn met hen...
Liefs,
betsy

Anne Marie van Zandbrink

Name: Anne Marie van Zandbrink
Leeftijd: 49

Was vrijwilliger bij Palm Tree van 13 sep 2010 tot 06 nov 2010

Over mij:

geweldig om in zuid-Afrika te zijn.
Vanaf 13 september tot 6 november ben ik vrijwilliger bij Palm Tree.