Ons zuid afrikaanse thuis

Afgelopen zaterdag vroeg vertrokken om ervoor te zorgen dat we voor het donker aankwamen op Palm Tree. Na een voorspoedige reis stonden we rond 4 uur voor het hek. Het eerste wat we zagen was een prachtige geasfalteerde oprit. Super, geen rode klei modder meer bij een regenbui en dus al helemaal geen rode modder op schooluniformen en schoenen waar de kinderen zo zuinig op zijn. Hieraan is te zien dan Palm Tree zich ontwikkelt.

Iedereen stond buiten om ons te verwelkomen na de huggs kregen we een welkomsbrief van L. en zagen we een prachtige welkomstbericht op het schoolbord. Goed om weer in ons Zuid Afrikaanse thuis te zijn. Na bijgepraat te hebben en natuurlijk kennisgemaakt te hebben met Q. hun “tijdelijke kindje”. kregen we een tour van Peter en Yvon over het terrein waar veel veranderd is. Er is een opvangplek gekomen van 6 baby’s tijdelijk worden opgevangen tot ze geadopteerd kunnen worden. Dit is een mooie kleurrijke ruimte geworden. De baby’s worden overdag opgevangen op de daycare wat nu sinds een jaar bestaat. Moeders uit de naastgelegen sloppenwijk kunnen voor een klein bedrag hun kinderen tot 5 jaar brengen. Ze krijgen hier liefde, 2 maaltijden en engelse les, vooral aan dat laatste ontbreekt het ze thuis, op maandag wordt dan ook veel meer gegeten dan op andere dagen. De meeste kinderen zien hier voor het eerst een blanke. Aan het eind van de tour viel de elektriciteit uit, ja ook dat voelde vertrouwd. Helaas pas maandagmiddag werd het opgelost, dus een beetje behelpen.

Zondag met Peter en Yvon op pad om gedoneerde spullen op te halen op een uur rijden van Palm Tree, onderweg hadden we tijd om lekker bij te kletsen en te genieten van de echte Zuid Afrikaanse omgeving. Een gezellige middag doorgebracht bij het camp waar ze in de zomer een paar dagen met de kinderen doorbrengen van het verdiende geld van de Arts and Crafts. Met een wagen voor eten en spullen weer richting Palm Tree.

Besloten om de rest van de week niet veel te ondernemen, het eerste deel van de reis was super, mooi maar ook vermoeiend. Dus maandag en dinsdag vooral veel gerommeld. Iedere ochtend begonnen we met Q. tussen ons in, omdat Peter en Yvon gewoon om 6.00 uur aan de bak moesten. Gerbrand heeft allerlei klusjes gedaan die lagen te wachten en ik heb afwisselend mijn tijd doorgebracht bij de daycare, in de achtertuin of Arts and Craft. Die hebben hun collectie uitgebreid met vilten olifanten. Super leuk. Deze gaan natuurlijk mee terug in de koffer zodat ik ze ook in Nederland kan verkopen. (wellicht zit er ook nog een chocolat baby in maar ik kan nu nog niet kiezen)

Op de 5 kinderen na gaan alle Palm Tree kids inmiddels naar school buiten Palm Tree, metname de High school kids maken lange dagen. Hierdoor zien we ze niet veel en merk je dat het lang geleden was dat we hier waren. Met de 5 kids die hier op Palm Tree blijven is het contact als vanouds. J. keek eerst de kat uit de boom maar zoekt me nu weer regelmatig op. Het is duidelijk dat hij zich ontwikkeld. Goed om te zien. De baby’s en de peuters zijn een ontzettende leuke aanvulling. Zij hebben geen natuurlijke terughoudendheid waardoor ze allemaal met je willen knuffelen, op schoot willen en alle aandacht willen. Ze zijn allemaal zo cute.

Woensdag samen met Gerbrand de vrijwilligersdag gedaan. We zijn langs alle projecten van Be-More geweest die rondom Durban gehuisvest zijn. Voor hem leuk om te zien en voor mij een goede manier om weer up to date te raken om alle komende vrijwilligers goed te informeren op de inspiratiedagen van Be-More. Natuurlijk ook op Palm Tree geweest waar alle andere vrijwilligers werden rondgeleid. Wat leuk om het ook van deze kant te bekijken en de enthousiaste reacties te horen. Dat was 3 jaar geleden wel anders. Tjonge wat is het hele project vooruit gegaan en verbetert. Met een trots gevoel gekeken naar P. die aan de vrijwilligers veel armbandjes, engeltjes en olifanten verkocht. Op zijn vingers en met behulp van Pete telde de totalen op en rekende wat hij terug moest geven. Een hele klus maar een goede training voor hem. Een wat straalde hij. 2 jaar terug werden hij en de andere special need kids van het project wat onder gesneeuwd maar nu hebben ze een extra uitdaging en is hij minimaal 1 x per maand de verkoper van de juweeltjes die hij en de andere maken. Arts and Graft levert niet alleen prachtige spullen op maar geven de kids ook een enorme boost voor hun eigenwaarde. Ik vind het super dat ik daar vanuit Nederland een bijdage aan kan leveren.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Betsy

Wat een heerlijk enthousiast verhaal! Het is voor jullie fijn om weer terug te zijn, dat is duidelijk. En wat klinkt het goed. De ontwikkeling heeft niet bepaald stil gestaan, mooi is dat. Heel veel druppels vormen samen een oceaan. Dat blijkt maar weer.
Geniet maar lekker van de laatste dagen in dat mooie land.
Liefs,
Betsy

aletta

Wat heerlijk om te lezen en wat zal het fijn zijn om weer terug te zijn! GENIET!!

claudia

Wat is het weer inspirerend om te lezen hoe het daar is gegroeid!! Wat zul je trots zijn dat je hier je steentje aan bijdraagt en het project zo ziet groeien.
Blijf genieten van jullie mooie tijd daar nog!
En zo'n mooie olifant dat lijkt me wel wat voor op de babykamer, dus als je nog plek over hebt in je koffer mag je wel een grote meenemen :-)

Groetjes Claudia

Jacqueline

Voor jou lijkt het er een hele tijd tussen dit bezoek en je vorige bezoek te zitten, maar eigenlijk is dat maar een goed jaar en als je dan leest wat er allemaal in die tussentijd is opgebouwd en verbeterd dan kunnen ze daar op Plam Tree erg trots zijn en jij ook want jij doet enorm veel werk in Nederland voor dit project, Ik zou zeggen ga allemaal zo door, want je ziet en wij lezen wat het opleverd!
Een lieve groet uit een nat Nederland, Jacqueline

Anne Marie van Zandbrink

Name: Anne Marie van Zandbrink
Leeftijd: 49

Was vrijwilliger bij Palm Tree van 13 sep 2010 tot 06 nov 2010

Over mij:

geweldig om in zuid-Afrika te zijn.
Vanaf 13 september tot 6 november ben ik vrijwilliger bij Palm Tree.