30 uur onderweg en ineens een jaar terug in tijd.

Na een prima vlucht waarin alles liep zoals verwacht en gepland kwamen we maandagavond aan op het vliegveld van Durban. Het eerste smsje was van Peter en Yvon. We hadden met ze afgesproken net buiten Amanzimtoti en zouden ons verder rijden naar de backpackers.
Maar tot onze grote verassing stonden ze al met open armen op ons te wachten achter de schuifdeuren op het vliegveld.
De huurauto opgezocht en toen kwam de vraag: Waar rijden we jullie heen? Naar Palm Tree, naar Galleria (winkelcentrum voor boodschappen en eten) of naar Blue Sky Mining (onze overnachtingsplek). Gelukkig kon Gerbrand mijn gedachten lezen. Palm Tree here we come!!
In de voorbereiding en tijdens de reis was ik eigenlijk helemaal niet zenuwachtig maar nu Palm Tree ineens zo dichtbij kwam kreeg ik toch wel wat bibbers. Gerbrand daarin tegen had de bibbers en zenuwen al gehad in de voorbereidingen en was nu de kalmte zelf.

Alle kinderen en Ros kwamen ons buiten al verwelkomen. Binnen op het schoolbord was al een “welcome to Anne Marie and Husband” geschreven.
De living van het nieuwe huis was echt overweldigend groot. Op foto’s kwam dat niet goed over.
Met toch wel een beetje een trots gevoel het huis rond gelopen. Door alle donaties van vorig jaar kon de bouw van het nieuwe huis beginnen. Een hoop van jullie lezers hebben hier ook financieel aan meegewerkt.
De kinderen waren eigenlijk niet veranderd. J. kwam me meteen gedag zeggen, maar daarna stond hij wat verlegen achteraf, maar dat is nu weer helemaal over. Ook Gerbrand werd door iedereen verwelkomt. Na een rondleiding en een lekker kopje koffie was het dan toch tijd om ons bed op te zoeken. Na 30 uur onderweg waarvan we er maar 2 a 3 uur geslapen hadden waren we behoorlijk moe. Peter reed ons voor, het is niet heel handig om hier in het donker te gaan dwalen.
Koffers uitpakken, douchen en naar bed. De komende 9 dagen verblijven we in een backpackers. We hebben een eigen kamer in een huis. Verder delen we alles met andere gasten. De douche keuken, terras enz.
De backpackers ligt aan de zee, met allerlei tropische bomen. Het is inderdaad een klein paradijsje, Amanda.
Na een goede nacht kregen we een heerlijk ontbijtje met gebakken eieren in de tuin, inmiddels was de zon gaan schijnen en was het rond 9.00 uur als zo’n 25 graden.
Na het ontbijt naar Palm Tree om bij te praten met Ros, Peter en Yvon.
Heerlijk, het voelde al zo als vanouds. Met enthousiasme werden mijn voorbeeld sieraden ontvangen die ik had gemaakt voor het activity centre. Een aantal kinderen (die niet goed kunnen leren) gaan hier souvenirs maken om te verkopen.
Als snel kwam het gesprek op het komende kamp dat zal plaatsvinden na de feestdagen.
Gerbrand werd meteen opgezadeld met het menu, wat gaan we eten, hoeveel moeten we inkopen. Gelijk aan de slag dus. Daarna het spelletjes programma.
Afgesproken dat wij ons hier verder over gaan buigen en zorgen voor uitgewerkte menu lijst en een flitsend programma.

Tja… toen nog maar eens goed gekeken met Peter en Yvon wat er nog eigenlijk moet gebeuren voordat er 20 kinderen kunnen komen logeren.
Er is de laatste tijd erg hard gewerkt door verschillende mensen om van het beneden gebouw een kampgebouw te maken.
Grappig om te zien hoe wij (Gerbrand en ik) hier heel verschillend in kunnen denken. Ik dacht WOW hier is hard gewerkt en wat is het opgeknapt. Gerbrand daarentegen dacht, zo dit is best een oude bende, hier moet nog een hoop gebeuren om hier iets moois van te maken. Maar dat zal vast te maken hebben met mijn “Afrika” ervaring.
Gerbrand miste b.v. de tegeltjes in de douche. De kinderen die hier op kamp komen zijn blij als ze een douche hebben. We hebben een plan de campagne gemaakt voor de komende dagen en morgenvroeg gaan de armen uit de mouwen om de laatste zaken te af te maken en schoon te maken.

Redelijk bijtijds weer vertrokken van Palm Tree, maar niet voor ik J. er van overtuigt had dat we morgen weer terug zouden komen. Op het terras uitgebreid gepraat over de indrukken. Bijzonder om te merken dat Gerbrand dezelfde dingen zag of opmerkte die ik vorig jaar ook in de eerste dagen opmerkte of zag. In je enthousiasme wil je van alles, maar je kunt nu eenmaal niet de wereld veranderen in 1 dag en zeker niet een cultuur. Sommige dingen horen nu eenmaal bij andere culturen.

We hebben er zin in. We gaan graag morgen terug en aan de slag. Fijn voor mij om te merken dat Gerbrand er ook zin in heeft, ik heb hem vanmiddag zelfs polonaise zien lopen met een paar kinderen.
Hij heeft tot "diep in de nacht" gewerkt aan het progamma en het menu, die lat was dan ook behoorlijk hoog gelegd.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Erna

wow, wat heerlijk weer te lezen. Het backpackers terras ziet er best luxe uit! geen verkeerd uitzicht ook :-)
geniet er van samen xxxErna

mam

WAT EEN SUPER BERICHT,DAAR WORT IK OOK VROLIJK VAN
FIJN OM TE HOREN
LIEFS MAM

Marieke

Lieve Anne Marie en Gerbrand,

Wat heerlijk om de eerste ervaringen te kunnen lezen. Wat lijkt het me tof voor je Anne Marie om Palm Tree aan Gerbrand te kunnen laten zien en natuurlijk om alles en iedereen zelf weer te zien! Je bent er gewoon weer.
Ik hoop dat het kamp heel erg leuk gaat worden.
Geniet volop daar, maar zo te lezen lukt dat al heel aardig!

Liefs, Marieke

Ellen

Klinkt goed!!!! Leuk om te lezen
Geniet ervan.
Liefs vanuit een waterkoud Achterveld

Eva T

Jeeee ik mag weeer reageren op je blogs!! Zo te horen hebben jullie het prima naar jullie zin, en Anne Marie wat fijn dat je nu na aan Gerbrand eindelijk kan laten zien waarom Palm Tree je hart gestolen heeft!! Een puntje van kritiek wat ik als cultureel antropoloog in spe niet kan laten...een cultuur moet je niet willen veranderen!! Het idee dat een cultuur dingen in zich heeft dat niet goed is (of iets dergelijks) is een zeer etnocentristische gedachte, je kan een cultuur beter proberen te leren begrijpen!!

Verder wens ik jullie nog heel veel plezier, ik zie op de foto's dat Gerbrand zich helemaal thuis voelt in zijn crew shirt, en hou ons op de hoogte!

Liefs Eva

Annette

Dag lieverds, jullie zitten er gelijk midden in. Leuk!!. En Gerbrand niet overdrijven, he! Trots op jullie. Dikke kus.

Stefanie

Hè hallo daar super dat ik de eerste ben met een reactie. Heerlijk om de verhalen weer te lezen en wat zal het geweldig zijn om weer bij 'jouw' en staks 'jullie' kinderen te zijn!!! Voor ons heel fijn om het vertrouwde 'crew Gerbrand' te zien op de foto`s en dat Gerbrand zijn taak heel serieus neemt (zijn wij Kok-sokkers trouwens niet anders gewend, toch?) Nou, lekker genieten en wij zien de verhalen weer met veel plezier tegenmoet. Kus uit een koud en ongezellig donker Nederland.

Stefanie

Zo dacht ik de eerste te zijn, niet dus.....Hallo allemaal!!!

Amanda

Lieve Anne Marie en Gerbrand, wat geniet ik met jullie mee! Ik zit met tranen in mn ogen te lezen... Wat een welkomstboodschap op het bord, echt geniaal!!! Fantastisch dat je terug bent Anne Marie, en het aan Gerbrand kunt laten zien. Volgens mij is hij ook wel in zn element als ie de polonaise al meeloopt :-) Die foto op facebook van jou en Jo lijkt zo uit de foto collectie van vorig jaar te komen!! Echt heel bijzonder!! Geniet... Dikke knuffel voor iedereen!! Kusss

aletta

Wat mooi om te lezen! Het is super dat Gerbrand er nu ook is dan kunnen jullie samen ervaringen
uitwisselen. Geniet ervan!

Nelson schorriemorrie

Zo te lezen hebben ze je weer goed aan het werk gezet, Gerbrand. Anne Marie, goed gedaan dan vinden we het lang niet zo erg dat hij met jou in Afrika zit terwijl ons bloed zweet en tranen werken ;-). Maar namens de complete feestcommissie willen wij jou, Gerbrand, een hele fijne verjaardag wensen vandaag. De koek was en in sommige gevallen is heerlijk. Namens ons allemaal, VAN HARTE GEFELICITEERD.

paleis asschat

Gerbrand gefeliciteerd met je 45ste verjaring. Proost er maar op met een ZA biertje.

Betsy

Hey Gerbrand en Anne Marie,
Het zal wel heel bijzonder zijn om na een jaar de kindertjes weer te zien. En te knuffelen!! Vast een heel fijn gevoel. En nu dus de handjes laten wapperen... Veel plezier met de kids én met alle plannen die jullie hebben. Lees graag hoe het verder gaat!!
Liefs, Betsy

Anne Marie van Zandbrink

Name: Anne Marie van Zandbrink
Leeftijd: 49

Was vrijwilliger bij Palm Tree van 13 sep 2010 tot 06 nov 2010

Over mij:

geweldig om in zuid-Afrika te zijn.
Vanaf 13 september tot 6 november ben ik vrijwilliger bij Palm Tree.