Gewoonte van het land en tegenstellingen

‘s Lands eer, ‘s lands gewoontes dus ook in Zuid-Afrika, tijd voor een lijstje:
 
·         Wanneer iemand zich bezeert  al dan niet door het toedoen van een ander of door eigen stommigheid, dat zegt de gene die het dichtst in de buurt staat sorry. De eerste keer zij ik nog “daar kan jij niets aan doen” . Maar dat blijkt normaal. En het leven in Zuid-Afrika went, inmiddels doen wij het ook.
·         De stoplichten staan hier voor en voorbij de weg of kruising, kan je dus nooit zeggen dat je niet gezien had dat je door rood reed.
·         Een bus of auto is niet gemaakt om met 1 of 2 pers. In te zitten. Met 18 volwassenen en kids in een toyota Avancis kan makkelijk. Ook de taxi busjes zitten overvol. Regelmatig zie je op de snelweg pickup autos met de achterbak helemaal vol.
·         Na het inhalen op een 1 baans weg en je heb je voorganger eerst in de berm gedrukt dan bedank je hem daarna met je alarmlichten.
·         De meeste Zuid-Afrikanen staan altijd vroeg op, tussen 5 en 6 is heel normaal.
·         Vanuit een rijdende pick-up truck worden er zakken met daarin vuilniszakken naar ieder huis gegooid, al dan niet in de tuin. komt het op de weg terecht dan voelt niemand zich geroepen om het netjes te bezorgen.  Deze vuilniszakken zijn van de gemeente en moeten er voor zorgen dat mensen de afval aan de straat zetten en niet in hun achtertuin of op straat  gooien.
·         Een eind lopen en je wil de richtste weg. Dan wandel je toch gewoon via de snelweg. Al dan niet met je hele hebben en houden op je hoofd.
·         Wanneer je wat aan iemand vraagt en hij of zij zegt,  “Ik ga het meteen regelen”  dat mag je blij zijn als het binnen 3 weken is geregeld. Gelukkig heeft Ros niet die eigenschap maar heeft wel last van de mensen die in dit land wel deze eigenschap hebben. Inmiddels wachten we nu al 1 ½ week op het begin van de sloop van het huis. Aaagghhhh…………………
·         De gemiddelde snelheid van het winkelpersoneel ligt hier ver beneden ons landelijk gemiddelde. A l l e s  g a a t  o p  z i j n  e l f e n d e r t i g s t e. Het maakt ze echt niet uit of er mensen voor de bali staan. Eerst nog even met elkaar uitpraten en dan kan het een optie zijn om de mensen aan de bali te helpen.
 
 
Ook zijn er tegenstellingen in het land die erg groot zijn. Ook goed voor een lijstje:
 
·         Naast een sloppenwijk in amanzimtoti, waar je je hond nog niet wil laten slapen, is een nieuw groot en luxe winkelcentrum gebouwd. Nu vragen de mensen zich af waarom het er altijd zo rustig is. Dduuhh
·         De gevaarlijkste straat van Durban heet de Mahatma Gandhi straat. Als hij dit toch wist dan draaide hij zich om in zijn graf.
·         In Durban sterft een jongen van 19 jaar, onder de meest erbarmelijke omstandigheden, aan aids op straat omdat hij te oud is voor de opvang van straatkinderen, maar de regering zet  wel nepbomen in de natuur om de umts masten te camoufleren.
·         Voor een trip hebben overnacht in een soort hotel. Hier hadden we ivm de droogte maar een paar uur water per dag om te douchen en de wc door te spoelen. Een paar honderd meter verder staat iemand doodleuk zijn tuin te sproeien.
·         In st. Lucia bij een Zulu familie waar ze niets hebben, geen stromend water, geen electriciteit en vooral ook genl of weinig geld, loopt hun oudste dochter met een mp3 speler op der oren. Ze moet echt een heel stuk lopen naar een internetshop (een zeecontainer) om muziek te kunnen uploaden.
·         In Lesotho  200 jaar terug in de tijd, hebben ze een mobiel, zonder bereik. Wanneer ze een heel stuk gaan wandelen en dan bovenop een berg klimmen hebben ze mogelijk bereik. Maar je ze moeten wat, hoe wisten ze anders dat we kwamen…..

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Diane

Hoi Anne-Marie,
Wat een herkenbaarheid! Sommige dingen maken dat ik weer hard moet lachen om het "unieke" Afrika, maar sommige zaken zijn zo triest.. Het is zo dubbel, maar het is wel een prachtig land, met heerlijke eigenaardigheden!!! :-)
Succes met slopen en veel plezier nog tijdens deze weken!
Groetjes Diane

Anny v Dalen

Hallo Anne-Marie wat beleef je veel als je terug bent(is al over 3 weken) je bent weken druk om alles nog eens te beleven denk ik.Groeten Anny

Esther

Wat een gekke wereld als je het met ons vergeljkt, of wat leven wij in het gekke wereld als je het met Afrika vergelijkt; het is maar net wat je gewend bent blijkbaar; dat zal idd wel wennen zijn asl je terug bent op Nederlandse bodem!

Edwin Luiten

Hey Anne-Marie.
Ik heb nu eindelijk al je berichten achter mekaar gelezen.
Daar heb ik nu heel veel tijd voor na het maken van de sok video.
Ik maak uit de berichten op dat Eva ook tijd genoeg heeft.
Je doet daar geweldig werk dat had ik ook wel verwacht jouw kenende.
Het is ook leuk om te zien dat je ook aan je zelf denk en daar ook leuke dingen doet.
Als je terug bent heb nog veel tijd over om het een en ander voor je op dvd te zetten kom maar op.
Groeten Edwin.

Eva

Hoi Anne Marie,

Heel veel dingen klinken mij bekend in de oren, en wat je zelf al schrijft je kan je maar beter aanpassen, anders wordt je helemaal gek!
Enne Edwin...het is niet zo dat ik tijd over heb, maar ik weet uit ervaring dat het leuk is als mensen iets naar je schrijven, en hoeveel tijd kost dit nauw?
Anne Marie ga zo door want je verhalen zijn geweldig om te lezen!
Liefs Eva

Betsy

Lieve Anne Marie,
Wat een land... Wat bijzonder om daar nu
bij te horen maar ook verwarrend. Dat twee uitersten naast elkaar kunnen leven is wel wonderlijk. Je kijkt vast je ogen uit!! Fijn dat ik met je mee kan lezen.
Liefs, Betsy

Rita

Ha Annemarie,
Wat mooi om te lezen hoe jij dit allemaal beleefd.
Wat een verhalen allemaal zeg.
En mooie/leuke foto's.
Maar als ik zo naar al die foto's kijk
mis ik toch een klein beetje die man met die meiter!!!
(hahahaha)
Wie weet kom je hem nog tegen.
Succes met de sloop en de BOUW.
Geroete Rita

Anne Marie van Zandbrink

Name: Anne Marie van Zandbrink
Leeftijd: 49

Was vrijwilliger bij Palm Tree van 13 sep 2010 tot 06 nov 2010

Over mij:

geweldig om in zuid-Afrika te zijn.
Vanaf 13 september tot 6 november ben ik vrijwilliger bij Palm Tree.