een wereld van verschil

Zoals ik al eerder heb geschreven wordt er druk gewerkt aan een nieuw huis. Alles is nu gepland en a.s. woensdag wordt er begonnen met de sloop van het oude huis.
Een wereld van verschil met hoe dat bij ons gaat. Er komen 3 mannen om het huis te slopen voor het luttele bedrag van 2000 rand (€ 200). Deze mannen krijgen dan hier kost en inwoning, dus een matrasje op de grond en s morgens een bordje lauwe pap.
De winst zit vooral in de materialen die zij uit het huis kunnen halen, een asbest dak, bijna (maar niet helemaal) verrotte kozijnen, ramen, een keuken waar de kastjes van scheef hangen enz.
De resten van het huis wordt de berg afgeschoven (waar al veel meer zooi ligt) daar gaat weer zand over en zo is de tuin ineens een stuk groter. (ach ja wat deden onze grootouders vroeger???)
Een week later komen de nieuwe units. Wanneer deze waterpas staan kunnen ze direct gebruikt worden. Het bedrijf dat de units plaatst gaat gratis de ramen en muren neerzetten die de units aan elkaar verbind. Dak erop en dan de binnenplaats voorzien van een vloer en zo heb je een prachtig nieuw huis. Al zal het dak en de vloer in etappes komen.
 
Voordat de units er zijn en in gebruik genomen worden moeten de kinderen toch ergens slapen.  Inmiddels is het overgrote deel van alles al voorbereid en verhuisd.
Maar ook dat is een wereld van verschil.
Wij gaan ons huis verbouwen, schilderen enz .wanneer we het niet meer mooi vinden, het iets anders willen  of omdat het door het roken iets verkleurd is.
Het huis was een aantal jaren geleden al niet meer veilig om in te wonen, inmiddels is het gewoon te gevaarlijk en is er geen andere keus.
Wanneer wij ons huis opknappen, verbouwen of platgooien zorgen we ervoor  dat we ergens goed kunnen wonen, plaatsen een caravan in de tuin of gaan logeren. Sterker nog ik ken mensen die voor een half jaar een huis gingen huren omdat er een aanbouw aan hun huis kwam en zij niet in de zooi wilden zitten.
Niemand bij ons zou er aan denken om het schuurtje schoon te maken waar je nog je hond niet wilde laten slapen. Hier gebeurt dat dus wel omdat er domweg geen andere keus is.
Wij hebben vorige week een ruimte schoongemaakt waar Ros in het verleden met  sommige kinderen heeft gewoond.  Daar stonden nog vaste bedden die later gebruikt zijn voor de crèche.
Dit alles zat onder een berg stof en ook de katten  vertoefde hier regelmatig met alle gevolgen van dien, niet echt een lekker klusje dus.
Inmiddels is alles schoon en ruikt het weer frisser.
Hier gaan de kinderen voor een week of 2  slapen. Inmiddels staat bij ieder bed een vuilniszak met hun kleren omdat de kasten er niet bij kunnen. Deze staan opgeslagen onder een afdakje afgedekt met zeil.
 
Eigenlijk hoor je Ros en de kinderen hier helemaal niet over klagen, a. omdat ze niet beter weten  b. omdat alles voor een hoger doel is, nml. straks kunnen wonen in een veilig en nieuw huis.
De kinderen delen dan met 2 of 3 een slaapkamer en niet  als nu met 8 kinderen in de woonkamer slapen.
 
Geweldig is het om te weten dat vele van jullie het mede mogelijk hebben gemaakt dat het huis er nu al kan komen. Ros had verwacht dat het minimaal half jaar had zullen duren voordat het geplaatst had kunnen worden.
 
Dus ook namens mij nogmaals dank, het geld had niet beter terecht kunnen komen.[/b]
 [/b]

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Stefanie

Goedemorgen Anne Marie en de andere Be More meiden. Wat fijn dat al die kleine beetjes van ons daar zo`n groot verschil kunnen uitmaken. Straks hebben alle kinderen een veilige en schone plek om te slapen, eten en te leven. Voor ons zo vanzelfsprekend...
Hier nog een nieuwtje van ons: Ed gaat geopereerd worden. Wanneer weten we nog niet precies maar het gaat wel snel gebeuren, spannend hoor! Verder lekker aan het genieten van een paar heerlijke zomerse nadagen met temperaturen van 18/20 graden...
We kijken weer uit naar je volgende verhaal!!! Lieve groetjes van Ed, Steef en de kids

Claudia

Wow Anne Marie,

iedere keer lees ik met veel plezier weer al je belevenissen. Zo te lezen voel je je daar al helemaal thuis.
Wat fijn om nu al met de plaatsing van de nieuwe units te kunnen beginnen. Zo kun je ter plaatse zien waar je zo druk mee bent geweest met al je voorbereidingen.
Geniet nog van de tijd daar, want wat gaat het allemaal snel.

Liefs Claudia

jacqueline

geweldig dat jij toch mee kan maken wat er gaat gebeuren met het geld wat grotendeels door jou is binnen gehaald. Ik heb hier in Nederland Peter, de toekomstige bewoner op Palm Tree, gesproken en hij is stik jaloers dat jij het gaat beleven en hij er niet bij kan zijn, maar hij vond ook dat je het verdiende om dit mee te maken. Je bent alweer op de helft van je periode dat je in Afrika bent en de verhalen zijn nog steeds enthousiast en heerlijk om te lezen.Ga zo door!
Groetjes Jacqueline

Eva

Heey,

Zo te lezen ga je een zeer spannende periode tegemoet! Hoe lang gaat het duren voordat alles een beetje bewoonbaar is? Op de foto's is duidelijk te zien dat al je inspanningen van de laatste maanden zeker niet voor niets zijn geweest, ben heel benieuwd naar het resultaat!
Ga zo door, vind het geweldig om je verhalen te lezen!
Liefs Eva

Betsy

Lieve Anne Marie,
Wat een foto's. Jouw geld gaat echt goed terecht komen!! Wat zal je dat een goed gevoel geven. Mooi dat jij morgen de sloop mee gaat maken. Maar dat zal nog wel wat voeten in aarde hebben. Een hele onderneming met zo'n club kinderen. Heel veel succes!
Ik vond het ontzettend leuk om je gesproken te hebben!!!!
Liefs, Betsy

ria

Wat moet dat een goed gevoel zijn, om te zien wat jou inspanning heeft bijgedragen,
aan zoiets moois.
Maar nu nog even afzien. En dan in een schoon en nieuw huis.
Liefs Ria

berna en jan

Hoi Annemarie, wat geweldig! en wat zien de nieuwe units er goed uit.
Wat een feest om dit mee te mogen maken, wij wensen jou en de kinderen dan ook veel plezier
bij het "inirichten"van dit nieuwe huis.
Veel succes verder.
groet, Jan en Berna

Marjan

Nou,nou en ik dacht nog wel dat wij in een bouwkeet wonen,NIET DUS!
Het is gewoon niet te geloven als je de verhalen hoort en de foto's ziet...
Wat is het toch goed dat er mensen zoals Ros zijn en natuurlijk vrijwilligers (maar dat geld voor alle vrijwilligers wereldwijd,wat moeten we zonder ze!)
Lieve Annemarie,ik vind het geweldig om met je mee te kijken en natuurlijk is het niet altijd makkelijk,maar het is een WERELDERVARING die vele ook wel zouden willen beleven,maar er de moed niet voor hebben om te gaan....maar jij wel!!
Groetjes Marjan.

Anne Marie van Zandbrink

Name: Anne Marie van Zandbrink
Leeftijd: 49

Was vrijwilliger bij Palm Tree van 13 sep 2010 tot 06 nov 2010

Over mij:

geweldig om in zuid-Afrika te zijn.
Vanaf 13 september tot 6 november ben ik vrijwilliger bij Palm Tree.