ik snurk niet, ik rock

Ik snurk niet, ik rock
 
Al dagen werden we bestookt met de vraag wanneer komen  jullie  bij ons slapen. De kinderen vinden het namelijk geweldig wanneer de vrijwilligers bij de kinderen komen slapen.
Ik vroeg aan een van de kinderen, “snurk jij want dan kom ik niet naast je liggen hoor”, het mannetje antwoord, “nee ik snurk niet, ik rock, maar als jij zegt dat ik moet stoppen dan hou ik er mee op”.
Rocken???? Ik zag later wat dat betekende.
 
Afgelopen woensdagavond was het zover, wij gingen slapen bij de kinderen, in overleg met de kinderen kozen we de film Mathilde uit om bij in slaap te vallen. Er lagen 13 matrassen op de grond, er was geen plek voor meer. Op deze 13 matrassen lagen al 15 kinderen en wij 5 vrijwilligers kropen daar nog tussen. Je kan dus niet echt spreken van comfortabele slaapplekken. De kinderen slapen ieder weekend en vakantie zo met z’n allen op de vloer.
 
Van te voren was er lichtelijk paniek bij sommige vrijwilligers (Ja,  ook bij mij) het bleek namelijk dat wanneer wij eenmaal in het huis waren we niet meer konden plassen tenzij wij op de w.c’s van de kinderen gingen. Maar als je 1 ding niet wil…………………….
Dus eerst goed uitplassen om 20.00 uur en dan op naar de kinders. ’s Avonds gaat namelijk het alarm op het huis dus wanneer er een deur opgaat dan gaat het alarm af. Voor de zekerheid maar een pastuit mee. Mocht ik toch moeten plassen dan was de urinoir  toch het frist.
 
Een hoop gegiebel en geklooi voordat iedereen daadwerkelijk lag en naar de film kon gaan kijken.  De eerste kinderen viel al vrij snel in slaap. Al snel kwam ik erachter wat er met rocken werd bedoeld.
Een van de oudere kinderen bonkt zichzelf in slaap. Van zijn ene hand maakt hij een vuist en legt deze op zijn kussen, zijn andere hand heeft hij in zijn mond en dan bonkt hij hard met zijn hoofd op zijn vuist. Dit is zijn manier om in slaap te komen. Gedurende de nacht hoorde we regelmatig dit gebonk.
Een aantal andere kinderen rocken door van links naar rechts over hun matrassen te “rollen” of wiegen. Dit doen ze om in slaap te komen of wanneer ze lichter gaan slapen beginnen ze met rocken. Van de 15 kinderen rocken er ongeveer de helft. Dus ja je ligt niet overal goed. Myrna is hier al langer en ook al vaker geweest en had dus het beste slaapplekje.
 
Kinderen blijken te rocken omdat ze in de eerste twee jaren van hun leven geen liefde en zorg hebben gekend. Deze kinderen zijn nooit in slaap gewiegd en zijn dat met gebrek aan beter zichzelf aan gaan leren. Sommige kinderen hebben als baby lang in het ziekenhuis gelegen, andere kinderen komen uit een kindertehuis. Deze instanties zijn zo anders dan bij ons en daar is echt geen tijd om alle baby’s in slaap te wiegen of ze nog even te knuffelen. Hierdoor ontstaat dus het rocken. Het blijkt dat ze het lang volhouden, sommige van de rockende kinderen zijn al 11 jaar. Wanneer je de kinderen aanraakt of er in ieder gaval lichamelijk kontact is door b.v. een arm om een kind heen, dan zal het kind niet rocken. Het heeft dus duidelijk te maken met liefde en aandacht.
Het zijn stuk voor stuk lieve en vrolijke kinderen. Maar door zulke dingen wordt  het je toch weer duidelijk dat ze allemaal een slechte start hebben gehad en zeker leven met een rugzak vol  ballast.
 
Je kan dus spreken van een zeer onrustig nachtje, maar wel erg leuk. Om 6.00 uur waren de eerste kinderen wakker. Een van de kinderen had direct al energie voor 10 en praatte honderduit, ook liep hij steeds tussen iedereen door. Bijzonder dat sommige kinderen hier gewoon door heen kunnen slapen.
 
 
 

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

anneke

Lieve Annemarie.
Wat een verhalen, ik verheug me er op om ze iedere keer weer te lezen. Sommige bezorgen je kippenvel over je hele lijf. Sanne zoeu het liefst direct naar je toe komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook bijna zin ga krijgen als ik dit allemaal lees. Vooral het bezig zijn met de kinderen lijkt me een enorme uitdaging. Wat ben jij straks een ervaring rijker. Geniet nog van de tijd die je hebt en ik verheug me op de volgende verhalen. Dikke knuffel van allemaal, Anneke

Betsy

Wow, Anne Marie, m'n bewondering neemt met de dag toe! Met zoveel kinderen op de grond, wat zullen ze genoten hebben. Aan jouw slaperige kopje te zien heb jij weinig rust gehad. Of zie je er elke morgen zo uit ;-)
Liefs, Betsy

ria

Hai Annemarie
Dit is wel een bijzonder slaapfeestje.
En dit is niet voor de lol, maar hoeveel indrukken kan een mens aan?
Dlijf genieten, ik geniet van je verhalen.
Hou je goed , knuffel Ria

Karem

May 3, 2010 11:35 : @ErikGzip? Memcache? Willen aellmaal wel eens goed helpen, maar wederom werk voor pro's. -1

Anne Marie van Zandbrink

Name: Anne Marie van Zandbrink
Leeftijd: 49

Was vrijwilliger bij Palm Tree van 13 sep 2010 tot 06 nov 2010

Over mij:

geweldig om in zuid-Afrika te zijn.
Vanaf 13 september tot 6 november ben ik vrijwilliger bij Palm Tree.